За агресията и омразата

Някой ще ми обясни ли какво се случва наоколо?
Негативизъм накъдето и да се обърна!
В новините, в политиката, в киното и телевизията, в социалните мрежи, в обществото… навсякъде!
Да, светът не върви във верната посока! Но къде е причината? Кой е виновен? Как да сменим посоката?
Повечето хора, които познавам, реагират гневно и с агресия на несправедливостите около нас. Но моят въпрос към тях е – кога за последен път успяхте с гняв и обиди да промените нещо в желаната от вас посока?
Злото не може да бъде победено със зло! Но най-лесният отговор на агресията навсякъде около нас е … агресията! И мнозина се подават на изкушението и сами стават част от негативната вълна, която ни залива, въпреки най-добрите си намерения!
Но всички, на които историята им е била интересна в училище, могат лесно да достигнат до отговора на въпроса, колко са успешните революции и войни през последните 200 години и какъв е процентът на успешно постигнатите цели. Забележете разликата – не питам дали са победили, а дали са постигнали целите си.
Френската революция, която се е борила срещу монархията, в крайна сметка е заменила крал за император, който удавя Европа в кръв. Повечето нейни лидери се оказват впоследствие и нейни жертви. Ние обаче продължаваме да я смятаме за успешна.
Априлското възстание у нас няма нищо общо с плана на Апостола и на всички им е добре известно как свършва. Да, в резултат на него се случва Руско-турската Освободителна война, въпреки че мнозина забравят факта, че статут на независима държава България постига едва 30 години по-късно.
А Октомврийската революция? Е, тя, за разлика от предхождащата я през 1905, е победила. Доволни ли сте от резултата? Все пак и тя не успява да постигне целите си и ние знаем последствията за половин Европа от нея.
Толкова за вътрешните битки. А външните? Питайте руснаците за Афганистан. Или американците за Виетнам. И според вас, кой победи в Ирак? Не ви питам коя държава е победила, а успя ли тя да постигне целта си за мир и демокрация там?
А помните ли Балканските войни? А знаете ли какво са причинили те на България? Прочетете! Особено за втората прочетете, обещавам, ще ви бъде интересно!
Някои твърдят, че “добрите” са победили през Първата световна война.
И забравят, че резултатът от нея е причината за Втората, която отнема живота на десетки милиони!
А Втората? Добрите побеждават, нали?
Тогава, обаче, защо се стигна до Студената война?
А 10. Ноември? Дойде промяната, нали?
Помня добре невероятните демонстрации, които бяха празник за сетивата ми на младеж, желаещ бърза промяна към по-добро! А кое точно се промени?
Какво се опитвам да кажа ли?
Агресията води до по-голяма агресия. А отговорът на по-голямата агресия е още по-голяма агресия… и така до последната битка. От камъните и брадвите, през лъковете и мечовете, пушките и автоматите, танковете и ракетите, до атомната бомба… и онова, което ще последва след нея. Айнщайн има едно интересно изказване, а аз вярвам на такива като него – “Не знам с какви оръжия ще се води Третата световна война, но Четвъртата ще бъде с камъни и брадви”.
Това ли искаме?
А има едно оръжие, много по-страшно от оръжията, които са използвани през последните войни – езикът! Той сее омраза, той събужда ненавист, той ни води до онзи момент, когато, погълнати от злобата в сърцата си, ще скандираме под прозорците на онези, които сме избрали да ни управляват, да натиснат копчето, с което да бъдат изтрити “мръсниците” (които и да са те в този момент) от лицето на земята. Те, разбира се, ще направят същото. И няма да има никакво значение кой разполага с по-голямото копче, защото резултатът ще е един и същ – мъртва планета, мъртва човешка цивилизация, мъртви надежди за каквото и да било бъдеще.
И не си мислете, че нищо не зависи от нас! Всички ние участваме в създаването на общата токсична атмосфера на омраза и ненавист, която води до онзи момент, в който неусетно ще поставим точката!
Мислите, че ви карам да не се борите за това, в което вярвате?
Не, не е така!
Преди време, когато бях още ученик, исках да изсвиря най-големите концерти за пиано. Моята учителка с основание ми обясняваше, че още не съм готов за тях, но аз гордо ѝ отвръщах, че ако ги свиря дълго и упорито, в края на краищата ще ги науча. Винаги ще помня нейните думи: “Помни, извършиш ли скок (революция) в своето развитие, за да постигнеш нещо, което виждаш някъде на хоризонта, рано или късно ще ти се наложи да се върнеш, за да запълниш дупките (излекуваш раните), но с времето те ще са станали по-големи, и ще ти отнеме много повече време и усилия да се справиш. А времето и силите с които разполагаме, те не са безкрайни”.
Да, помня думите на Георги Димитров, които учихме в училище – че това, което другите народи са постигнали за сто години, ние ще трябва да го постигнем за десет. Ще ви оставя сами да прецените, дали сме успяли.
Езикът! Започнете от него! Не сейте омраза, защото ще пожънете омраза! Всеки човек на този свят е податлив на убеждение! Не унищожавайте, убеждавайте! И не е казано, че ще успявате от първия път! Но рано или късно ще успеете! А какво ще постигнете с езика на омразата, ще ви оставя сами да прецените. Ако желаете.
По-лесно е да обидиш. По-трудно е да убедиш. Но само един от двата пътя води нагоре.
Изборът е ваш.

Related Posts

За революциите

За парите

За дефектите в системата

За Истината

За жените

За политиката днес

За моите единадесет години в град Русе

За социалните мрежи и бъдещето

За Култа към Светлината

За насилието, отношенията между половете и в крайна сметка за Неговия образ и подобие

Categories

  • За мен
  • Музикален кът
  • От мен