За политиката днес

Преди много време, когато политиката още не беше “професия”, а обединяване на хора около определени идеи, лявото и дясното са били простички понятия. Най-общо казано, левите са се борили за надмощие на социалните интереси над икономическите, а десните са се борили за превес на икономическите интереси над социалните.
Идеята е била, че който и да се застои за по-дълго във властта, проблемите са в кърпа вързани – ако са левите, фалиpа държавата, ако са десните, обеднява обществото и се стига до революции. Затова са измислени и мандатите – за да се сменят периодично, за да не страда нито отделния човек, нито бизнеса.
Днес всичко е сбъркано. Ляво и дясно са понятия от миналото, лишени от съдържание. И това е така не само у нас. Стига се и до абсурди, като например, левите у нас да се асоциират с управляващите в Русия, които са много десни в същността си, а десните у нас да подкрепят демократите в САЩ, които са левите там.
Забавното е, че всеки се стреми да промени отношението на обществото към “противника”. Например, когато управляват левите, десните се описват като “империалисти”, които рушат обществото в името на корпоративни интереси. А когато управляват десните, можем да научим, че левите са “диктаторски режими”, за разлика от десните, които зачитат свободата на човека.
Вече дори е проблем да подкрепиш или отхвърлиш дадена идея, защото ако мнението ти съвпадне по злощастна случайност с позицията на някоя политическа партия, ти се слага щампа и на следващата сутрин се събуждаш като “мръсен комунист” или “долен фашист”.
Загубили сме смисъла на политиката и тя се е превърнала в професия, не случайно олицетворявана от някои с онази – най-древната.
Днес законите се гласуват от хора, някои от които дори и един семестър не са учили право, проблемите на културата се дискутират от хора, които в живота си не са се занимавали с подобна дейност и т.н. и т.н.
И проблемът не е само у нас. Всъщност, свидетели сме на създаването на нова аристокрация, в общество, което наричаме “демократично”.
А ако погледнем исторически, ще се зачудим, ако политиците са днешните аристократи, то коя ли е днешната инквизиция. Как коя? Банките!
И обратно към политиците. Не унищожавайте противника с обиди и епитети, аргументирайте се с факти и не забравяйте, че лявото и дясното в политиката са като Ин и Ян в Изтока.

Related Posts

За революциите

За парите

За дефектите в системата

За Истината

За жените

За моите единадесет години в град Русе

За социалните мрежи и бъдещето

За агресията и омразата

За Култа към Светлината

За насилието, отношенията между половете и в крайна сметка за Неговия образ и подобие

Categories

  • За мен
  • Музикален кът
  • От мен