MOZART – REQUIEM Cancelled

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ НА ПЛЕВЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

В Страстната седмица Плевенската филхармония ще поднесе на публиката във Варна Великденски концерт с уникална програма от хорални композиции за орган. Произведенията от Букстехуде, Бах, Моцарт и Регер ще са в интерпретация на проф. Нева Кръстева – не само първият, но и най-изявен органист на България. Грандиозен завършек на Великденската програма на 17 април в Зала 1 на Фестивалния конгресен център ще е изпълнението на Реквиемът на Волфганг Амадеус Моцарт, композиран за солисти, хор, оркестър и орган. За солисти на ненадминатия шедьовър на кантатно-ораториалната музика са поканени ценените български изпълнители с международна кариера – Цветелина Василева (сопран), Виолета Радомирска (мецосопран), Георги Султанов (тенор) и Деян Вачков (бас), а диригент е маестро Найден Тодоров.
В концерта ще вземе участие и Общински хор „Гена Димитрова” – Плевен с диригент Анелия Дечева.

Любопитно за музикалните ценители е, че Моцартовият Реквием е ситуиран сред хорални композиции за соло орган на Букстехуде, Бах и Регер – всички те обединени от каноничната визия за вечния живот след смъртта. Контрастира единствено светлото Andante за „флейтов часовник“ на Моцарт, написано за механично музикално устройство, което наподобява малък орган.
Обвит в мистерия, Реквиемът е създаден през 1791 г., само няколко месеца преди кончината на Моцарт. Великият композитор така и не разбира кой е анонимният поръчител на последната му творба. Заупокойната меса е довършена от ученика на Моцарт Франц Зюсмайер.
Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Носител на орден «Кирил и Методий» с огърлие и «Кристална лира» за цялостна педагогическа дейност, както и награди на Съюза на българските композитори.
За този концерт тя е подготвила произведения на едни от най-известните автори на органова музика. Бароковият композитор Букстехуде (1637-1707) оказва огромно влияние върху европейската музика, включително върху творчеството на Йохан Себастиан Бах, а произведенията за орган на Макс Регер (1873-1916) наброяват 165!

Start:           

17/04/2020 at 19:00

Venue:        

ФЕСТИВАЛEH КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР, Varna

Organizer:  

Programme:

Ensembles: